torsdag 10 maj 2012

Reflektion.

Igår diskuterades kvinnan under en lektion i kultur och kommunikation. Vi kom inte helt otippat in på kvinnans rätt till att välja över sitt öde och abortfrågan som är en het potatis här i Chile. I ett klassrum med bara amerikaner, en danska och en tyska så tystnade samtliga amerikaner som i övrigt är skickliga debattörer och ivriga med att yttrycka sina åsikter. Man har liksom stereotyp bilden av amerikanen som den som vräker ur sitt emotionella bagage utan vidare men kanske är det så att just abortfrågan är extremt tabu i Amerikat. Jag vet inte...I sverige debatterade vi tunga ämnen som abort, dödsstraff och andra kontroverser i högstadieålder så för mig är det ingen big deal att ventilera åsikter och respektera varandras åsikter. Är det månne just kulturellt betingat? Man talar om lyckliga teman men mindre om olyckliga? I Amerikat alltså.

Det är väl just lite av problemet i Chile också. Att man inte ens vill diskutera det faktum att kvinnor riskerar att dömas till fängelse i tre år efter en illegal utförd abort. Man kan tycka att kvinnan straffats nog. Man kan tycka men tydligen inte säga.

2 kommentarer:

  1. En abort dömer ett barn till döden, för det fruktansvärda 'brottet' att finnas till...

    SvaraRadera
  2. Precis som kvinnan som här riskerar att dömas till ett fängelsestraff för brottet att kanske inte ha möjlighet att bära sitt barn. Kvinnan som samhället fördömer utan att känna till bakgrunden. För det är dessa frågor som man vill få upp till diskussion här. Laglig och säker teraupetisk abort för kvinnor som riskerar sin hälsa och foster med så grova skador att det aldrig kan överleva utanför livmodern. Även om många kämpar för rätten att själv få avgöra. En rätt som många länder idag erkänner sina medborgare men som Chile fortfarande kämpar emot. Chile är ett av de få länder som än idag förbjuder abort även när det gäller våldtäcktsoffer eller resultatet av incest. Det i mina ögon är ett brott om något.

    SvaraRadera