tisdag 21 februari 2012

Potato, potaato. Ödet som vilar i födelsens händer.

Jag slutar aldrig fascineras över frukten och grönsakerna här. Och priserna! Mer än en gång står jag med stora ögon när handlaren nämner priset. Förväntar mig liksom att de snart ska säga att de skojar eller att de av misstag räknade fel. Men det händer aldrig.


Dagens frukt och grönt shopping bestod utav: 3 gigantiska färska majskolvar, en rejäl bit pumpa, oändliga mängder basilika som för övrigt ser genmanipulerad ut, 4 päron av monsterstorlek, ett halvt kg gröna bönor, ett gäng potatis, vitlök och lök. För detta betalade vi ca 34 kr.


Sedan kostar dagis för ett barn ca 1200 kr i månaden (privat). Det priset gäller för 50 %, dvs mellan 8.00-12.00 och inga måltider inkluderas i priset. Dessutom betalar man själv för allt material. Material såsom:pennor, papper, sudd, lera och hygienartiklar (handduk, tandborste, muggar etc.) Materialet är är inte frivilligt att köpa in utan man får en lista med artiklar som ska medtagas vid skolstart. Dessutom ska barnen ha overall alt skoluniform. Man kan konstatera att barnomsorg och skola inte är direkt gratis här.

 Det finns givetvis skolor som är subventionerade men de lärare som väljer att arbeta på en skola med låg lön är få och undervisningens kvalitée styrs i vissa fall därefter. Maten som serveras till de barn som inte har möjlighet att ta med lunchlåda håller inte heller den någon högre kvalité och många av dessa barn är beroende av stipendium eller liknande för att överhuvudtaget ha en chans att ta sig vidare med universitetsstudier. Chansen att "tävla" om de prestigefyllda och realtivt få stipendium försvåras om man läser på en skola som inte ens har engelska som basutbud i utbildningen. Så life goes on as usual. Ens öde vilar i födelsens händer.

Samtidigt som uniformerna och overaller ska få barnen att känna sig trygga och jämlika undrar jag hur föräldrar som lever på minimilön (ca 2200 kr i månaden) har råd att köpa in material och uniformer till sina barn och dessutom klara vardagen. Kan tänka mig ångesten inför skolstart när allt ifrån jacka till skor kommer på en lista och måste köpas in till alla barn. I Sverige slänger man in ungarna på dagis i privata kläder. Inte behöver man egentligen köpa något särskilt inför skolstart. Det är skilda världar i mångt och mycket. Blir barnen dessutom sjuka så kan slutnotan bli riktigt hög. Sjukvården i Chile är ett kapitel för sig och jag som visst förlorade den röda tråden för länge sedan får skriva vidare som sjukvården och föräkringarnas förlovade land vid ett annat tillfälle.
Slutligen kan jag väl avrunda med att vi hemma ser färska grönsaker och frukt som en lyx. Vid föräldraledighet och arbetslöshet var frukt något vi valde att dra ner på. Det blev helt enkelt för dyrt. Däremot har vi alltid haft möjlighet att skicka våra barn till en förskola där allt ingår och med fantastisk och kunnig personal utan att behöva betala några jättepengar. Dessutom täcker barnbidraget gått och väl in de pengar man får lägga ut för barnomsorg i Sverige. Här käkar ungarna gott om grönt men en bra skola är en lyx som inte alla har råd med. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar